Kérdésed van? Írj nekünk üzenetet! webshop@yogasecrets.hu

Tóth Dominika

2001 óta jógázom. Oktatóképzéseimet Hatha jóga, Egyéni jóga, YS The Method, Mobility és a funkcionális mozgás témákban végeztem.Életem része a jóga gyakorlása a mindennapjaimhoz igazítva változatos formában, jelenleg aktívan főként a gerincjóga, astanga jóga, mobility és a női jóga tematikájú órákon tanultakat gyakorlom a sportolás (futás, úszás, fallabda, pilates és gerinctorna) kiegészítéseként a munkám mellett. Mindennapjaim része a meditáció (Mindfulness és TM). A mozgás gyerekkorom óta fontos része az életemnek. Kezdetben versenyszerűen hosszútáv futottam, a futás jelenleg is megmaradt, csupán már nem az eredményért, hanem önmagáért a természetben futás érzéséért, melynek hozadéka az egészség, életöröm és energikusság, kiegészítője pedig a jóga, a meditációk és egyéb mozgásformák.

JÓGA

2001-ben találkoztam először gyakorlóként a jógával, amikor az egyik hosszútáv futás után érkezett egy gondolat, hogy ha kevésbé szeretek hosszan nyújtani, akkor érdemes lenne találnom egy olyan mozgásformát, mely kiegészítése lehet a futásnak, miközben lecsendesíti a sport után az elmét és a testet, valamint a nyújtás jellegénél fogva támogat abban, hogy sérülésmentesen versenyezhessek. Az egyik kétórás futás közben felfigyeltem egy Bikram jóga hirdetésre és azt éreztem, hogy szeretném ezt kipróbálni. Még aznap délután egy könyvesboltban megakadt a szemem Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Sport és Jóga könyvén, amit rögtön megvettem és elkezdtem olvasni. Alig bírtam lerakni, azonnal megragadott. A következő hétvégi futásom után a nyújtást már jógával helyettesítettem. Majd évekig minden hosszútáv futásom a jógateremnél fejeződött be 90perc izzasztó rendszeres jógával. Azonnal megszerettem, egyre több és többféle irányzatot próbáltam ki, mert a nyújtás mellett közelebb hozott önmagam mélyebb megtapasztalásához és tudatos megismeréshez.

A futóversenyekre készülve az egyre nagyobb megterhelést a testem nem tudta sérülésmentesen követni, ezért néhány évre a jógától is búcsúznom kellett. Maradt a gyógytorna és az úszás az akkori életemben. Felépülve, a versenyekre készülést felváltotta a pusztán a mozgás és létezés örömérért történő futás és edzés immár tudatos jelenléttel. 2018-ban ismét életem részévé vált a jóga gyakorlása, ami tágította a mozgástartományom és tökéletesen feltöltött, miközben kikapcsolta az elmém és egyetlen fókuszra összpontosította a figyelmem: a jelenlétre. A jóga és a tudatos jelenlét megtapasztalása a sporttevékenységeim okozta terhelés mellett egészségesebbé és könnyedebbé tett. A Mindfulnessel együtt tökéletes gyakorlást és töltődést jelentett és jelent máig az életem tudatos megélésében. Egyik egy hónapos Balin töltött utazásom alatt egyre több órán kezdtem részt venni a Yoga Barnban, ahol nemtől és nemzetiségtől függetlenül megéreztem, hogy egy valami közös bennünk, ami időről időre a jóga órákra visz: az önmagunkhoz való kapcsolódás és elmélyedés. Itt volt alkalmam először részt venni Carlos Romero Yin jógáján, illetve Hatha jóga óráin, valamint Caspian Burell - Fly High Yoga óráján, ami több volt, mint az addig megtapasztalt tudatos mozgás, jelenlét és megfigyelési forma az ászanák közben, amit addig bármely jógán valaha megéltem. Talán innen indult az út ahhoz, hogy bárcsak itthon is egyre többen megtapasztalhatnák mindezt. Ekkor kezdett megfogalmazódni bennem az igény, hogy még inkább elmélyedjek a jógában. Hazaérkezve egyre többet jártam különféle típusú jógára, kezdtem megfigyelni és elmélyedni a jógának a test és lélek változására való hatásában. Különböző workshopokon vettem részt, köztük Baliról, a Yoga Barnból hazánkba látogató Carlos Romero –Yin Yoga workshopján, jóga oktatói képzéseket végeztem és végzek jelenleg is, hogy minél mélyebb tapasztalatot szerezzek a gyakorlásában és tanításában. A képzéseken az is megfogalmazódott bennem, hogy a mozgáson túl ennek az életformának az oktatása, átadása egy szolgálat is, hogy minél többen, akiket ez valamilyen formában megérintett magukénak tudják érezni mindazt, amit a jóga nyújthat számukra önmaguk mélyebb megismerésében.

Akiktől tanultam:

  • Nagy Anna – Hatha jóga (Bp. 250h), YS The Method, Egyéni jóga
  • Szabó Anita – Ashtanga (Bp. 50h)
  • Pórffy Csaba – Ashtanga (Bp. 200h)
  • Spala Korinna – Mobility, a funkcionális mozgás (Bp. 30h), Ashtanga yoga 2 (Nadi Shodhana) (Bp. 90h)
  • Malik Tóth István - Meditáció és relaxáció, yoga nidra, pranayama (Bp. 180h), Ashtanga yoga 2 (Nadi Shodhana) (Bp. 90h)
  • Kino MacGregor - Ahtanga ws
  • Manju Jois - Ashtanga yoga (Yoga Chikitsa), Ashtanga yoga 2 (Nadi Shodhana), Yoga therapy (Prague)
  • Tasnádi Diana – Női jóga (Bp. 50h)
  • Tasnádi Diana – Kismama jóga (Bp. 50h)
  • Bene Máté Zoltán BGA Gerincakadémia – Gerinc és jóga (Bp.)
  • Lino Miele Ashtanga Yoga School - Pinuccia Buscaglia & lacopo Di Pietro - Ashtanga (Milano)
  • Barta András – MBSR mindfulness (Bp.)
  • Nagy László Zoltán – Bikram jóga (Bp., Italy)

 

Óráim a stúdióban:

Ashtanga, Ashtanga Half Led, Mysore Ashtanga, Core yoga, Gerincjóga,  Hatha jóga, Mobility, Mindful jóga, Női jóga, YS the Method

Magánóra: 24.000 Ft / óra

Bejelentkezés: ysdominika@gmail.com


Óratípusok

Mobility

A Mobility órámon a funkcionális mozgást, a testtudatot fejlesztheted. A test rugalmasságának és ízületi mozgástartományának preventív és hatékony növelését tapasztalhatod meg. A tudatos gyakorlásban figyelmet fordítva a nyújtási technikák mellett a mozgás közben kifejtett erő mértékének változtatásával létrejövő hatásokra. A test főbb ízületeinek átmozgatásával a mozgástartományod tágulását tapasztalatod meg és fejlesztheted. Bármilyen szinten tartasz a gyakorlásodban, akár kezdő, akár haladó, a rendszeres gyakorlás által mozgástartományod tágulni fog, könnyedebbé és lazábbá válnak az ízületi tartományok és az izomműködés, valamint növekszik a testtudatosságod.

Mindful jóga

A jóga gyakorlás közben különös figyelmet fordítunk a tudatos jelenlétre és mozgás közben testünk megfigyelésére. A jóga maga is arra tanít, hogy kapcsolódj önmagaddal: az ászanák közben figyeld meg az érzéseidet, a felbukkanó testi érzeteket, azt, hogy mely testrészed miként reagál egy-egy ászanára és mi történik mindeközben az elmédben. Ezáltal a gyakorlás automatizmusa átalakul meditatív mozgásformává. A gyakorlásod tudatos megfigyelése közben szélesebb perspektívából láthatsz rá saját magadra, ezzel segítve életed más területein is a tisztább rálátást, a saját intuícióiddal (ezáltal önmagaddal) való kapcsolódást. A Mindful jóga gyakorlásával (a légzéssel összhangban végzett különböző mozgásformákkal) a test és az elme egyesülésén keresztül egy egységet alkotunk, ezáltal a test eggyé válik a megfigyelővel. Ahogyan gyakorlásoddal elsajátítod azt, hogy tudatossá válsz a tested visszajelzéseire, az érzéseid és testi érzeteid felismerésére, mindez hozzásegít abban, hogy az élet más területein is megváltoztasd a hozzáállásod a dolgokhoz, tágulj és befogadóvá válj új rálátásokra. A tudatos jelenlétben végzett jóga gyakorlás megtanítja az egyensúly megteremtését, valamint felismerni és tisztelni a pillanatnyi határaidat mind az elme, mind a test számára, és azt, hogy az élet állandóan változó kihívásai mentén is hogyan tartsuk meg saját belső egyensúlyunkat és harmóniánkat a körülményektől függetlenül. Megtanuljuk elsajátítani azt, hogy hogyan kapcsolódjunk jobban belső erőforrásainkhoz, ezáltal teljességünkhöz annak érdekében, hogy nagyobb jólétet és kevesebb szenvedést tapasztaljunk a mindennapi életünkben. A mindful jógában nem maguk az ászanák, hanem a gyakorlás alatt feltáruló érzések és testi érzetek a fontosak: megfigyelni az elmét és a testet, valamint harmóniába hozni működésüket.

Mysore Ashtanga

Az astanga vinyásza jóga tradicionálisan Mysore stílusú gyakorolás, ami nem vezetett óra, melyben a gyakorlók saját légzésük ritmusában végzik a kötött sorozat(ok) ászanáit. Így az oktató mindenkinek személyre szabott igazításokat és instrukciókat adhat a gyakorlóknak anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Valaki rövidített sorozatot végez (Half Led), míg más a teljes első sorozatot vagy a második sorozatot…stb. A részvételhez szükséges az ászanák sorrendjét ismerni, vagy cheat sheets (gyakorlási ábra sorozat) használni. A legnagyobb egyéni fejlődést a Mysore gyakorlás hozza meg.

Ashtanga Half Led 

Az Ashtanga vezetett órán a teljes első vagy második sorozatot végezzük. Az Ashtanga Half Led óra rövidített vezetett óra, melyben Navasana-ig végezzük az első sorozatot, aztán a befejező ászanák következnek. Az órán begyakoroljuk a napüdvözletek helyes kivitelezését, a fundamentális pózokat, foglalkozunk a mozgás (vinyásza), a légzés ( uddzsájí pránájáma), a tekintet iránya (dristi) és az energetikai zárak (bandhák) összhangjával a sérülésmentes, hatékony jóga gyakorlat kialakításáért. Nem szükséges kimagasló hajlékonyság, erőnlét az órához, az ashtanga jóga gyakorlásnak pont az a célja, hogy ezeket (ki)fejlesszük. Kezdőknek is javasolt.

YS the Method

A YS the Method egy olyan jógastílus, mely mindenki számára befogadható és élvezhetővé teszi a jógát. Modern zenei aláfestéssel dinamikus átmozgató légzéssel összekapcsolt gyakorlatok egymásra épülő, áramló sorozatával (ráhangolódás, bemelegítés, csavarás, csípőnyitás, törzsizmok erősítése dinamikus gyakorlás, nyújtások, relaxáció) tökéletes kombinációja a test és elme felfrissítésének.

Hatha jóga

A hatha szó a “ha” (a nap) és a “tha” (a hold) szavakból tevődik össze, és ezen két minőség egyesülését fejezi ki. Elsősorban a fizikai test tisztítására fókuszál, melyen keresztül a csapongó elme elcsendesítésére és a felette megszerzendő kontrollra is irányul. A hatha jógában fontos szerepe van annak, hogy a légzéssel összhangban történjen a mozdulat, ezáltal a finomenergetikai test fejlesztését támogatja, tisztítja a testet és az elmét. Rendszeres gyakorlásával és a figyelmünk tudatos irányításával az elme egyre fókuszáltabbá válik a megfigyelés „tárgyára”, ezzel segítve a koncentrációnk fokozatos fejlődését, valamint az érzékelés visszavonását a külvilág hatásai alól. Ebben az elcsendesedett állapotban képessé válunk a meditáció határát megtapasztalni. A hatha jóga végső célja az elme feletti teljes uralom.