A jóga növeli a sportteljesítmény

A jóga fegyelme hozzájárul a hajlékonysághoz, egyensúlyhoz, a teljes test megerősítéséhez, javítva ezzel a sportoló formáját, hatékonyságát és erejét. Mindemellett a koncentráció fejlesztése és a légzésfigyelés növeli a mentális fókuszálás képességét és a nyomás alatti kitartást.

Hajlékonyság

Az egyes pózok gyakorlása nyújtja a feszes izmokat és a folyamatos nyújtásuk hozzájárul az izom teljes mértékű kihasználásához a sporttevékenység során. A feszes izmok sokkal sérülékenyebbek, nagyobb a húzódás, szakadás veszélye. A feszes izmok fellazítása nem csak a fent említett sérüléseket, de a az ismétlődő terhelés miatt előforduló sérüléseket is segít megelőzni az által, hogy a test sokkal könnyedebben képes az adott mozgásforma elvégzésére.

Erő

A jógapózok rendszeres gyakorlása edzi az izmokat és a szalagokat, melyek stabilizálják az izületeket. A jóga továbbá erősíti a törzsizmokat, nem csak azoknál a pózoknál, melyek ezekre az izomcsoportokra fókuszálnak, de minden álló- és egyensúlypóznál is. A kihívást jelento pózok hosszú kitartása a mentális fókuszt is fejleszti.

Egyensúly

A jógapózok kifinomultabbá teszik a testtudatot, a gyakorlója éberebbé válik a saját testének egyensúlypontjára különböző pózokban, helyzetekben. Jobban megismeri a saját határait.

Sérülések megelőzése

Egy jól összetett jógasorozat visszaállítja a test izomegyensúlyát, mely az egyik leggyakoribb probléma a sérülések kialakulásánál. A folyamatos fizikai, mentális és érzelmi stressz a szimpatikus idegrendszert nagyban terheli, de a jóga stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert visszaállítva ezzel az egyensúlyt a testben. Ez segíti a jobb alvást, a gyorsabb regenerációt és a jó közérzetet.

Mentális fókusz

A jóga fejleszti azt a képességet, hogy a gyakorló huzamosabb ideig képes legyen egy intenzív szituációban maradni – egy hátrahajlásban, vagy épp ülésben ahol az elme elcsendesítése a cél – mindeközben a figyelmet a légzésre tudja irányítani, hogy a szituáció kezelhető legyen számára. Ez egy felbecsülhetetlen képesség akkor, amikor az edzésen huzamosabb ideig kell végezni egy gyakorlatot ugyanazzal az intenzitással, vagy egy hosszabb meccs során mindvégig teljesíteni kell.

Sportolóknak javasolt 5 alappóz és hatásaik

Galamb póz

Mobilizálja a csípőízületet, nyújtja a csípőhorpasz izmait, előrehajlásnál masszírozza az alhasi szerveket, nyújtja a kis és középso farizmokat, hosszanti irányban nyújtja a medencealapi izmokat.

Trikonasana

Erősíti a lábizmokat, oldja a lábak és a csípő merevségét, kijavítja a lábak kisebb deformitását, biztosítja a lábak egyenletes fejlődését. Erősíti a bokát és fejleszti a mellkast.

Alacsony kitöréses nyújtás

A láb minden izmára hatással van, különösen a combhajlítóra, a négyfejű combizomra és a csípőhajlító izomra.

Lefele néző kutyapóz

Kitartása megszünteti a fáradtságot és visszahozza az energiát. Megszünteti a sarkakban jelentkező fájdalmakat és merevséget, segít felpuhítani a sarokcsonti lerakódásokat. Erősíti a bokát és a láb izmait. Segít megszüntetni a lapockatájéki merevséget és a vállizületi gyulladásokat is gyógyítja. A hasizmokat is erősíti.

Harcos 2-es

A lábizmokat erőssé és arányossá teszi, oldja a lábszár és a combizmok görcseit, ruganyosságot kölcsönöz a lábizmoknak és a hátizmoknak, lazítja a csípőt. Erősíti a hátat és biztosítja a gerinc egyenességét és egészségét, ami teljes rotációt és gyorsabb reakciót kölcsönöz a sportolónak a pályán.