Urban yoga, mi kell egy modern nagyvárosi jóginak?

július 11, 2016

A jóga több ezer éves tradícióra tekint vissza, de még soha nem volt a világon ennyi jógázó mint manapság

A nagyvárosok forgatagában egyre többen fedezik fel maguknak ezt a spirituális utat. Ez a generáció viszont már nem akar a társadalomtól elvonultan,szektában élni. Az életvitelébe építi be a jógázást:

karrier,család, buli és egy kis belső béke…

Felgyorsult a világ, dübörög a közösségi háló,rengeteg impulzus és hihetetlen információ halmaz áraszt el bennünket.

Egy ilyen felfokozott állapotban ember legyen a talpán,aki le tudja csendesíteni az elméjét és lótuszülésben meditálni órákon keresztül.Persze hosszú évek gyakorlása után ez is lehetséges. Míg nagymamám, aki Vietnamban él, meditációval kezdi és zárja a napot,könnyen képes erre neveltetése,életmódja miatt. Addig egy mai hiperaktív anyuka vagy felsővezető számára már elképzelhetetlen egy percre is leállítani az állandóan kattogó gépezetet. Az ideális ugye az lenne, hogy “ A gép forog,az alkotó pihen“ .

De valahogy képtelenek vagyunk pihenni, folyton pörög az agyunk és sokszor még ebédszünetben is rá-rá pillantunk a telefonunkra, nehogy lemaradjunk valamiről a Facebookon.

Egye több feladatot veszünk a nyakunkba és egyre tökéletesebben akarunk mindent megoldani. Nincs olyan hogy elég, vagy elégedett.

Az én másik mamikám,aki egy szlovákiai kisfaluban élt, nagyon szerény körülmények között,minden este kiült a kerítés elé a padra és olyan nyugalomban, áhitattal szemlélte a a kihalt utcát,a romos házakat,hogy ma ilyet max csak a Himalája megmászása után vagy az El Caminon élnek át emberek.

Ha most valaki kiülne a lakótelepen a lépcsőre,vagy a budai háza elé és órákig csak úgy nézné a világot, mindenki zakkantnak tartaná. Úgyhogy szépen le is szoktunk erről a típusú bambulásról.Igényeljük hogy történjen valami.

Facebook, Insta világ ez. Ingergazdagabb,felgyorsult világ.De nem rosszabb, csak más.

A zene, a művészetek még soha nem jutottak el ilyen könnyen ekkora tömegekhez.Több az információ,több a lehetőség.

Ennek az állandóan pörgő, megújulni vágyó új generációnak már nem kielégítő egy unalmas jóga óra.

Szerencsére rengeteg a kreatív oktató, egyre jobb helyszínekre csábítják a fiatalokat. Az instán követem például a yoga on a yacht szuper megosztásait.

De itthon is találni ennél sokkal menőbb helyszíneket, legutóbb a lezárt Szabadság hídon jógáztunk több százan.

A kreativitás nem ismer határokat! Szebbnél szebb helyszínekenlehet órát tartani. Gyakran találkozhattok velem a Gellért hegyen, vagy a Napozó strandon, de volt már szerencsém órát tartani a világ legszebb szállodájának választott Aria hotelben is.

Hatalmas divat lett a ROOFTOP YOGA, jóga a város felett, zene, kilátás, naplemente és jó társaság mellett.Nincs kellemesebb egy meleg nyári estén egy szellős tetőteraszon jógával, majd egy hűsítő koktéllal zárni a fárasztó munkanapot. Egy kis harmónia, kikapcsolódás anélkül hogy túl messzire mennénk… hiszen a boldogság közelebb van mint gondolnád.

Rooftop Yoga F&M

Élvezd az életet

Élvezd a Nap sugarait

Élvezd a szellő simogatását

Rooftop Jógára fel!

Namaste