Cyber jóga Brihonny Smithszel

március 8, 2017

Cyber jóga és gésák

Régi álmom volt hogy egyszer Briohny Smithszel jógázhassak. Hatalmas meglepetésemre ez épp Budapest legújabb edzőtermében teljesült.
Igaz kissé futurisztikus módon. Lehetőséget kaptam kipróbálni a
Magyarországon elsőként cyber jóga órákat kínáló John Reed fitnesz szolgáltatásait.

Természetesen nagyon kíváncsi voltam hiszen már mindenki erről az új teremről beszélt. Trendi, fiatalos, modern hely a legjobbgépekkel, dj-vel, cyber órákkal.
Amikor megérkeztem kissé meglepődtem hiszen fényes nappal egy sötét, ablakok nélküli helyen találtam magam.


Tudom hogy ez a klubhangulat miatt van, de nekem lételemem a természetes fény. Úgyhogy volt egy alap kellemetlen érzés bennen, de ezt az ott dolgozók közvetlensége valamelyest oldotta és amint felmentem a női öltözőbe szinte teljesen megszűnt.
Úgy éreztem magam mintha egy modern gésa világba cseppentem volna. Gyönyörű színek, fények…igazi csajos öltöző tökéletes selfie háttérrel.

Ez a vonal az edzőteremben is tovább folytatódott, a Shiva és Buddha szobrok tökéletesen megfértek egymással. A modern festmények és a cardio gépek szintúgy.

Az egész helyből árad a fiatalosság, valami megfoghatatlan frissesség, az új keveredése az ősi keleti kultúrával.

Ilyen felfokozott állapotban léptem be a várva várt cyber terembe. Az én kedvenc tanárom, példaképem órájára.

Még a jógatermek halálát okozó erős lámpák sem szegték kedvem. Rajtam kívül két másik lány jött be, de az üres teremben furcsán elveszettnek érezték ők is magukat. Normál esetben ilyenkor üdvözölne bennünket a tanár, mondana néhány szót az óra menetéről, oldaná az izgalmat.

De itt ugye nincs személyes kontaktus tanár és tanítvány között. Próbáltam ráhangolódni, nyitott maradni de valahogy kényelmetlenül éreztem magam.
Aztán elkezdődött a videó… hatalmas kivetítőn gyönyörű táj és Briohny Smith, akinek a kisugárzása annyira erős hogy szinte úgy éreztem ott vagyok vele én is a sivatagban

.

Az óra angolul ment és követhető volt, de láttam hogy a többieknek nehézséget okozott. Sokszor elakadtak, vagy rosszul csinálták a gyakoratokat. Alig bírtam megállni hogy ne javítsam ki őket. Sőt, bevallom segítettem is ebben-abban. Nem hagyott a jógatanár vérem nyugton.  Értem én,hogy haladni kell a korral, ez a jövő és hatalmas lehetőség rejlik az ilyen típusú tanításban, tanulásban. Ugyanakkor a jóga nem csak egy mozgásforma leutánozásáról szól, itt önmagunk megismerése a cél. A fejlődés, ami egyedül nehéz. Nem lehetetlen, de egy segítő tanár szárnyai alatt könnyebb.

Viszont azt is be kell látni, hogy nagyon nehéz jó jogataárt találni. Sokszor ért már csalódás a rosszul felépített óravezetés vagy az adott tanár negatív kisugárzása miatt. Mivel itt az ember a világ legjobb tanárai óráján vehet részt a minőség állandó.

A kérdés viszont adott:
Vajon kaphatunk egy cyber jóga órától valódi jóga élményt? Vajon ez a jövő? Egy cyber világban találjuk magunkat hamarosan? Nem tudom, mindenesetre megnyugtató a tudat hogy a jóga ott is jelen lesz majd és a gyerekeink, unokáink bár ha cyber módra is, de tudnak majd jógázni.