A 7 fő csakra szerepe

október 5, 2016

A jógagyakorlás célja az emberben lakozó isteni energia felébresztése. Az ászanák és a pránájáma( éltető erő, amit a lélegzettel veszünk magunkhoz) aktiválják és felélénkítik a csakrák működését. Amikor ezek a kerekek forogni kezdenek, működésbe hozzák az energia csatornákat így az energia minden egyes sejtünkhöz eljut.

A test hét fő csakrája:
Gyökér csakra:

az anatómiai réteg alapjaként összetekeredve a szexuális vágyak irányítója. Színe a vörös. A gerinc alsó végénél helyezkedik el,illetve a gát területén. Ez a csakra felelős a testünkkel való kapcsolatunkért. Megtanít szeretni a testünket és megismerni a korlátait. A jógázáson kívül minden olyan tevékenység segít egyensúlyba hozni ami megmozgatja a fizikai testet.


Szakrális csakra, szexcsakra:

a földi vágyakat befolyásolja. Színe a narancssárga. A nemi szervek és a köldök között található. Még a gyökércsakránál az Én állt a középpontban, addig ez a csakra a szociális kapcsolatokért is felelős.Megtanít adni, nemcsak kapni. A szexualitás egészséges megélése mellett az önkifejezés,a szenvedély, a teremtő energia is innen ered.

Szív-Napfonat csakra: A félelem érzet székhelye, felébredve a belső nyugalmat erősíti. Színe a sárga. A köldök fölött két újnyira található. Ha jól működik az ember megfejti saját érzéseit.csakra: a csakrarendszer középpontját képezi.Itt találkozik a három alsó:fizikai-érzelmi központ ,a három felső: szellemi- spirituális központtal. Feladata a szeretet vezette egyesülés elősegítése. Vágyunk a bensőséges kapcsolatokra, intim együttlétekre, harmóniára itt fejeződik ki. Színe a zöld.


Torok csakra: az intellektuális tudás székhelye. Színe kék.Funkciója a kommunikáció, hogyan értetjük meg magunkat másokkal,de általa lépünk kapcsolatba a bennünk lakozó lélekkel, halljuk meg igazi belső hangunkat is.
Homlokcsakra, harmadikszem -csakra: A lélek színhelye.Színe indigó. Segíti a meditációt az Intuíciót. Ha nyitva van a harmadik szem, akkor tovább látsz önmagadnál.


Koronacsakra:A tökéletesség székhelye.színe ibolyaszín. Tudatunk tökéletesen lenyugszik és megnyílik.Elérjük a tökéletes boldogságot és elégedettséget.